Održavanje svih treninga je prilagođeno pravilima zaštite od Covid-19

Održavanje svih treninga je prilagođeno pravilima zaštite od Covid-19

"Tako se kod nas radi" na primeru majmuna i ljudi

Za ovaj eksperiment vam je potrebno deset majmuna i jedan specijalan kavez. Povrh kaveza  postavite korito puno ledene vode. Uz pomoć kuke i kanapa povežite korito tako da kada se kanap povuče, voda iz korita polije sve majmune u kavezu. Za kuku prikačite mamac.

U kavez uvedite pet majmuna, a ostale smestite negde drugde da ne mogu da vide šta se u kavezu dešava.

experiment

Sad samo treba da čekate. Neće proći mnogo vremena pre nego što jedan od majmuna posegne za mamcem i sve polije ledenom vodom. Neće im trebati dugo ni da shvate da će se isto ponoviti svaki put te će se ubrzo manuti mamca. I ne samo to – postaraće se da ubuduće jedan drugog upozoravaju na opasnost od mamca.

Sada možete da uklonite korito s vodom; ono je uradilo svoje.

Izvedite jednog majmuna iz kaveza i uvedite novog. Ovaj ne zna šta znači biti poliven ledenom vodom i zato će brzo posegnuti za mamcem. Ostalih četvoro istog trenutka će se obrušiti na njega. Potrajaće malo, ali će se i taj novi majmun manuti mamca, kao i ostali.

Sada je vreme da ponovo dovedete jednog novog majmuna a izvedete starog. I ovaj će, takođe, pokušati da se osladi mamcem ali će ga drugi sprečiti u tome, uključujući i onog prethodnog koji nije bio poliven ledenom vodom.

Kada najnoviji majmun prestane da pokušava da se dokopa mamca, ponovo izvršite zamenu jednog „originalnog“ – „novim“ majmunom. I ovaj će biti dovoljno naivan da pokuša, međutim drugi će ga opet sprečiti iako, sada već polovina njih, nikada nije iskusila ledenu vodu na svojoj koži.

Ponovite isti postupak još dva puta. U kavezu ćete sada imati pet majmuna koji pojma nemaju zašto je zabranjeno prilaziti mamacu, ali će se oni te zabrane striktno pridržavati i pojedinačno i grupno.

Uspostavljen je vrlo čvrst status quo, i biće potreban jedan hrabar majmun da se tome suprotstavi.

Kompanije su pune pravila tipa „tako se kod nas radi“.

Postoje načini da se ovo prekine. Potražite jednostavno aktivnosti koje će menadžerima i liderima pomoći da izađu iz začaranog kruga mišljenja i kreiraju nove načine postizanja rezultata.

Štampa