Postanite kreatori atmosfere

Svaki član tima utiče na organizacionu klimu (pozitivno ili negativno) zbog toge što se emocije prenose sa jedne na drugu osobu. Pre više godina jedan pretpostavljeni mi je rekao: „Vi ste mnogo više od radnika, vi kreirate atmosferu.“ Šta ga je nagnalo da mi to kaže? Razmišljala sam o njegovim rečima i došla do zaključka da mi je to rekao, najverovatnije, zbog toga što sam pokušavala da u pozitivnom smislu utičem na ljude u svom okruženju, da im izmamim osmeh ili pronađem zrno humora u teškim situacijama i da dam pozitivno viđenje stvari koje su izgledale sasvim negativno – što je sve podizalo duh mojih saradnika (čak i negativno nastrojenih menadžera).

Međutim, postoje dve vrste atmosfere – ona koju stvaraju Prenosioci zaraze i ona koju stvaraju Konvetori. Kojoj vrsti vi pripadate?

Prenosioci zaraze
Prenosioci su oni ljudi koji su učaureni u svojoj negativnosti i njome inficiraju svakoga koga sretnu u firmi. Ukoliko je njima loš dan, oni neće biti mirni dok vas ne zaraze svojim problemom (u pokušaju da osiguraju da i vaš dan postane loš koliko i njihov). Ovo prenošenje negativnosti pruža satisfakciju jedino Prenosiocu. Bolje rečeno, toliko uživanje da neće prestati dok ne zarazi sve oko sebe. Sasvim sam sigurna da ste ovakve ljude već sretali ranije. Apsolutno sve može biti savršeno u njihovom životu, ali će se oni uhvatititi za neku sitnicu i narednih dvadesetak minuta daviti vas pričom o tome koliko je njima zbog toga loše. Kada završe, vi ste taj koji se oseća isceđeno i krajnje mizerno! O, da – to znači da ste zaraženi! Ova bolest užasno je zarazna i ima sposobnost da se neverovatnom brzinom prenosi sa jedne osobe na drugu. Utiče na radni učinak, kreativnost, timski rad koliko i na moral. Postoji li vakcina protiv ovakve bolesti? Postoji – budite Konvertor!

ticketmaster

Konvertori
Konvertori su zraci sunca u svojim organizacijama zato što rade upravo to – sijaju! Oni svojim likom i ponašanjem unose toplinu i blagodet u radni prostor! Konvertori su vešti u transformisanju negativnog u pozitivno. Možda ćete pomisliti da njima nikad ništa ne može da krene po zlu zato što vam oni nikada neće pričati o tome. Ako nešto i kažu, nastojaće da to preobraze u pozitivnu pouku ili šire gledanu dobrobit. Za razliku od Prenosilaca zaraze, Konvertori podstiču moral, produktivnost, kreativnost, timski rad. I znate li šta je najbolja stvar u svemu ovome? Čak i ako 'prirodno' niste Konvertor, to je nešto što se može naučiti. Evo nekoliko saveta koje će vam u tome pomoći:

„Nabacite“ osmeh - Neverovatno je kako nešto tako malo može toliko promeniti vaš stav.

Smejte se – Nabavite 'druga za smeh' – osobu koja će vas naterati da se nasmejete i u situaciji u kojoj nema ničeg smešnog. Ta osoba već zna tajnu svih Konvertora.

Doprinosite – Učinite nešto lepo za nekog drugog – ne budite usredsređeni isključivo na sebe.

Igrajte se – Radite nešto što ste voleli još kao dete (sankajte se, vozite bickl, gradite nešto Lego-kockama). Zabavljajte se!

Nezavisno od toga čime se bavite, činjenica da ste postali Konvertor lansiraće vas u prvi plan. Ukoliko sredina u kojoj radite ne voli promene, negativna je i neproduktivna, a vi se užasavate odlaska na posao, SAMI učinite nešto. Svojim pozitivnim stavom preokrenite atmosferu. Za to vam nije potreban alat. Sve što vam treba su reči 'mogu' i 'hoću' (umesto 'pokušaću' i 'možda'). Vaš stav pokazuje da možete a vaša dela da ste voljni. Budite Konvertor! Svetlost kojom zračite obasjaće čak i najmračniju organizaciju!

Save

Štampa