Održavanje svih treninga je prilagođeno pravilima zaštite od Covid-19

Održavanje svih treninga je prilagođeno pravilima zaštite od Covid-19

Kako reći: "Izvini"

"Sorry seems to be the hardest word" peva Elton John. I zaista, jedna od stvari koja ljudima najteže pada je da kažu: "Izvini". Zbog čega? Zbog toga što reći "izvini" znači priznati da nismo bili u pravu i da smo u nečemu pogrešili, i zato što najveći deo života provodimo u dokazivanju toga da jesmo u pravu. Ljudi su, uglavnom, spremni da priznaju kako nema savršenog čoveka ili žene, a ipak ne prestaju da se i dalje trude da pokažu kako oni sami jesu savršeni.

Pogledate li politiku ili političare, videćete samo upiranja prstom i prebacivanje krivice sa jednog na drugo – situacija sasvim oprečna priznavanju krivice. Isto se dešava i kod kuće, u privatnom životu. Kada, recimo, majka loše reaguje na nešto što dete uradi, hoće li priznati vlastitu grešku ili će istrajavati u okrivljivanju deteta, koristeći to što je ono uradilo kao izgovor za svoj gnev? Ili, setite se vrlo česte uzrečice: „Poludeću od tebe“ – neistinita i loša, svakako, jer detete nikako ne može izazvati majčino ludilo. Mama je ta koja kontroliše svoje emocije.

5299579966 846d4cb9ea b

Dakle, postoji odgovarajući i neodgovarajući način da se zamoli za izvinjenje. Neretko, ne znajući kako da se bez uvijanja izvinimo, okolišamo toliko da to onda i ne liči na izvinjenje. Na primer, neko kaže „Ako sam te povredio, izvini“. Upotrebljena reč AKO, iako neupadljia i mala, čini veliku razliku; ona menja fokus cele radnje – sa akcije se prebacuje na reakciju. Drugim rečima rečeno, ono što JA činim je u redu, ali ako sam time izazvao TVOJU negativnu reakciju – izvinjavam se.

Bilo ko da je u pitanju – dete, prijatelj, zaposleni, šef ili bilo ko drugi u odnosu na koga niste bili upravu – izviniti se je, zapravo, vrlo jednostavno; cela umetnost izvinjenja sastoji se od jedne rečenice: „Žao mi je zbog toga što sam uradio.“ Obratite pažnju na to da u ovoj rečenici nema lične zamenice TI ili pokazne TEBE. Da li će vam sada biti lakše da se izvinite kako treba? Ne. Naravno da neće, jer postoji i ona druga teška stvar koja se zove Ponos. A ponos ne želi da putuje sporednim putem

Sećam se scene iz filma Petparačke priče u kojoj Marsellus Wallace (Ving Rhames) traži od boksera Butcha Coolidgea (Bruce Willis) da padne u jednoj rundi. Marsellus je objasnio Butchu da će tada osetiti „žaoku“. Ta žaoka je ponos...

Ponos uvek nosi sa sobom „žaoke“. Činjenica je da na sebe mislimo mnogo više nego što bi trebalo i ništa ne pada teže takvom načinu razmišljanja od izvinjavanja za učinjenu grešku. Vežbajte da kažete „Izvini“ na pravi način, pa ćete vrlo brzo uvideti da ste u stanju da ispravite mnogo toga, i brže i lakše.   

Štampa