Kako naterati Šefa da vas sasluša

Slaba komunikacija nije uvek šefova greška – iako je nesporno, mnogo lakše na njega svaliti krivicu. Češće se razlozi loše komunikacije nalaze negde u sredini između vas i njega. Da li ste se ikada zapitali ne činite li nešto čime ubijate svaku želju za konverzacijom kod vašeg pretpostavljenog?  Pogledajte sledeći spisak pa pošteno procenite koliko od navedenih stvari i sami radite.

 

listening 3079065 640

 

Pređite na stvar

Ne obilazite oko suštine vašeg slučaja kao kiša oko Kragujevca. Budite direktni. Izložite vaš slučaj koncizno i objektivno.

Zatražite objašnjenje; ne optužujte

Ako vaš pretpostavljeni radi nešto na drugačiji način, ili zahteva od vas da promenite šta i kako nešto radite, ljubazno upitajte za objašnjenje. Otkrijte razloge takvog zahteva – da li se radi o novom pravilu ili izuzetku od pravila? Ne optužujte svog pretpostavljenog da vam nije rekao osim ako ste apsolutno sigurni u ono šta se događa.

Ne ogovarajte; ponašajte se profesionalno

Menadžeri mogu oklevati da podele neke informacije sa supervizorima plašeći se da će njihove reči i mišljenja ubrzo postati predment prepričavanja i tumačinja širom kompanije.

Podkrepite ideje koje imate činjenicama

Ne oduzimajte vreme vašem pretpostavljenom neosnovanom sanjarenjima i fantazijama.

Prvo saslušajte, potom odgovorite

Ne osećajte se obaveznim da imate spreman odgovor na sve što vaš šef kaže. Razmislite nekoliko trenutaka pre nego progovorite; tako ćete podići kvalitet konverzacije.

Slušajte vašeg pretpostavljenog

Ako ste pitali vašeg pretpostavljenog za mišljenje, onda ga i saslušajte. Ovim ćete pokazati da zaista pridajete važnost njegovom ili njenom mišljenju – a ne da stvarate priliku da ponudite svoje .

Ne zamarajte vašeg menadžera sitnim problemima

Sačuvajte vaše pozive u pomoć za krupnije stvari.

Follow up

Ako vam je pretpostavljeni dao dobar savet, ili ako ste primenili neku od sopstvenih ideja o kojoj ste zajednički diskutovali, postarajte se da ga (je) obavestite o tome šta ste postigli. Omogućite mu (joj) da zna na koji vam je način njihov savet pomogao.

Odaberite pravo vreme

Vi ne volite da vas prekidaju kada radite na važnom zadatku. Ne voli ni vaš šef. Inicirajte razgovor kada vam se čini da vaš pretpostavljeni ima za njega vremena. Ako trenutno nema vremena a u pitanju je važna stvar, obavezno zakažite sastanak za nešto kasnije.

Štampa