HR u toku leta - odevanje

Današnji poslovni prostor  je daleko opušteniji nego pre 20 godina što je dovelo i do manje formalnog stila oblačenja u mnogim kompanijama. Na žalost, naročito leti je granica između opuštenog i neprimerenog oblačenja sve manje jasna pa se lako može dogoditi da se zaposleni bez pravih smernica nađu u ovoj drugoj kategoriji.

Način na koji su zaposleni obučeni mnogo govori o samoj kompaniji. Čak i oni zaposleni koji nisu u direktnom kontaktu sa klijentima moraju poštovati određeni standard, čak i tokom najtoplijih dana u godini.

HR u toku leta odevanje

Na početku, uzmite u obzir sve faktore koji će uticati na letnji stil oblačenja. Odlučite kakav imidž kompanija želi da projektuje i šta smatrate da nije prihvatljivo. Ne zaboravite da analizirate radnu sredinu, položaj prostorije, osunčanost, postojanje prozora i klima uređaja.

Potražite dodatno mišljenje 
Iako će odeljenje HR-a napraviti nacrt uputstva (pravila), savetujem konsultaciju sa linijskim menadžerima i zaposlenima. Uključivanje zaposlenih u ranim fazama kreiranja pravila će olakšati njegovo uvođenje i prihvatanje.

Nema mesta nerazumevanju
Drugi osnovni razlog zbog kojeg je važno uključiti zaposlene je izbegavanje nerazumevanja pravila. Razgovarajte o stilovima oblačenja i šta koji stil tačno znači, ne podrazumevajte da svako tačno zna šta vi smatrate pod „odgovarajuće“. Pojaviće se onoliko interpretacije „odgovarajućeg“ koliko imate zaposlenih u kompaniji. Ako već ne želite da zaposleni učine pogrešan izbor, jedini je način da im precizno definišete pojmove i stilove.

Koja su pravila?
Otkrijte na koji način vam neće biti vrućina a izgledaćete profesionalno. Izaberite materijale „koji dišu“, kao što su pamuk, viskoza, lan i tanka vuna sa malim procentom poliestera koji smanjuje gužvanje. Izaberite cipele koje izgledaju uredno, ne kače se za nameštaj i udobne su za nošenje tokom čitavog dana.

Šta da obuku žene?
Ako morate da nosite sako na sastancima, nađite tanku bluzu bez rukava koju ćete nositi ispod sakoa. Ako nosite takne pantalone, ne morate da nosite unihop. Ako nosite haljinu ili suknju od   tankog materijala, postarajte se da materijal nije providan, suknja nije tesna a donji veš se ne providi i ne ocrtava. Cipele su najčešće

probematična oblast, posebno za žene. Izbegavajte otvorene prste, sandale sa kajšićima, papuče, previsoke potpetice. Vaša obuća mora biti u skladu sa ostalim delovima garderobe.

Šta da obuku muškarci?
Proverite da li su košulje sa kratkim rukavima dozvoljene u vašoj firmi, kao i da li je kravata uvek obavezna. Ako jeste, postarajte se da izaberete košulju od čistog pamuka ili od materijala koji sadrži visok procenat pamuka da se ne bi preterano znojili. Slično tome, svilena kravata će „disati“ dok ona od poliestera neće. Sandale sa otvorenim prstima i papuče nisu prihvatljivo rešenje letnje obuće. Sandale koje se nose sa čarapama su definitivno zabranjene.

Generalno, sve ono što bi obukli na plaži, u teretani, dok plevite baštu, sadite cveće, šetate na godišnjem odmoru, oblačite za vešernji izlazak ili za vikend u prirodi, nije i ne treba da bude deo vaše letnje garderobe na poslu. Izbegavajte naročito pokazivanje tj, otkrivanje velikih delova tela – ovo važi podjednako i za žene i za muškarce. Razmišljajte poslovno o izboru boja i stilova i držite se pravila „Jednostavno i lepo“.

Najgore što može da se vidi u kancelarijama su zaposlene obučene u vešernje haljine golih leđa, majčicama za plažu koje otkrivaju tetovaže i piercing, sandale od konoplje koja se iskrzala, ne negovana stopala u sandalama sa visokim potpeticama, oguljen lak za nokte na prstima ruku i nogu i „meso na izvolite“. Ovakvi primeri su uznemirujući, u nekim slučajevima uvredljivi za druge i smanjuju kredibilitet i autoritet vaše kompanije na tržištu.

Štampa