Održavanje svih treninga je prilagođeno pravilima zaštite od Covid-19

Održavanje svih treninga je prilagođeno pravilima zaštite od Covid-19

Da li je ovo, za mene istina?

Da li je ovo, za mene istina?


figeMnogi od kompleksnih problema sa kojima se suočavamo mogli bi biti brzo rešeni kada bi svako sebi postavio pitanje: „Da li je ovo, za mene istina?“

Najveći deo društvenih, ekonomskih i političkih problema potiču od želje da se 'dobije nešto za ništa', pomnožene intenzitetom zavisti i ozlojeđenosti koje nosimo u sebi. Kao što su najniži porivi, poput pohlepe i lenjosti, uvreženi u samoj ljudskoj prirodi, tako je najbrži i najlakši načini da se opravda ovakvo očekivanje optuživanje drugih da, budući da imaju ono što vi želite, to nikako ne zaslužuju.

Dva pogleda na svet
Postoje, uopšteno govoreći, dva pogleda na svet: dobronameran i zlonameran. Dobronamerni ljudi na svet gledaju iskreno i realno, priznajući da postoji mnogo problema i nedostataka, ali je on za njih dobro mesto, a svakako bolje od mogućih alternativa. Oni su ti koji stvaraju sve što smatramo dobrim i vrednim u društvu.

Zlonamerni ljudi, sa druge strane, prvenstveno su negativni i cinični u svojim ocenama. Oni uvek traže najgore u ljudima i događajima. Njih karakteriše slabo samopouzdanje i samovrednovanje. Oni ne vole sami sebe, a zbog toga ni druge. Vide isključivo probleme. Ma gde da se okrenu, vide samo nepravdu, ugnjetavanje, nejednakosti u prihodima i statusu. Nema rešenja koje je dobro. Nema ni situacije koja bi ih zadovoljila. Za takve ljude, uvek i svuda nešto je pogrešno.

Vaše samopouzdanje i imidž
Značaj uloge samopouzdanja i imidža – kako vidite i koliko volite sami sebe – nikada ne može biti prenaglašen. To dvoje čine ličnost u vama. To su suštinski elementi ličnosti i presudno utiču na to kako gledate na svet u kome živite. Svaki čovek ima duboku unutrašnju potrebu da se oseća vrednim i važnim te da ga drugi poštuju. Svaki čovek, takođe, mora da veruje u nešto veće nego što je on sam.

Test istine
Kada razmišljate o bilo kakvim ličnim ili profesionalnim aktivnostima, postoje dva pitanja koja morate postaviti: „Da li je to istinito za mene?“ Da li je to što čujete ili govorite istinito za vas, ili mislite da može biti istinito za druge, ali ne i za vas? Poslušajte svoj unutrašnji glas. Budite sasvim iskreni prema sebi. Verujte svojim instiktima. Prihvatajte isključivo one premise ili obećanja za koje osećate da su ispravne i koje su u skladu sa vašim ličnim znanjem i iskustvom.


(prilagođen tekst Brajana Trejsija)

Save

Save

Štampa