Deset najvećih grešaka u marketingu i kako ih izbeći

Da li ste primetili pad u prodaji? Imate problema u pozicioniranju svog novog biznisa na tržištu? Ili možda već postojite, ali vam nikako ne polazi za rukom da proturite vest o svom najnovijem proizvodu? Moguće je da grešku treba potražiti u marketingu.

Šta da uradite ako sumanjate da vaši marketinški napori ne daju zadovoljavajuće rezultate? Počnite izbegavanjem sledećih deset najvećih marketinških grešaka.

Deset najvećih grešaka u marketingu i kako ih izbeći

Nepostojanje marketing plana

Marketing plan je nerazdvojni deo svakog uspešnog poslovanja. On pomaže dizajniranju proizvoda i-ili usluge kojom popunjavate tržišnu nišu, identifikuje ciljnu grupu i najzad identifikuje šta je to što treba da uradite kako bi naveli ciljnu grupu da vaš proizvod i-ili uslugu i kupi. Plan će pomoći i pri izradi ciljeva i taktika za budući razvoj marketinških aktivnosti.

Nepostojanje marketing budžeta 

Kako bi bili uspešni, potrebno je da potrošite novac na publikovanje, marketing i oglašavanje svog poslovanja. Kao nepisano pravilo važi da treba potrošiti bar deset procenata ukupnog prihoda na marketing. U osnovi, ovi troškovi pokreću vašu kompaniju i prodaju vaših proizvoda. Bez obzira na veličinu vaše firme, marketing budžet vam je neophodan.

Nepostojanje specifične ciljne grupe

Razumite da vaše tržište ne uključuje sve i svakoga. Bez obzira na vrstu proizvoda, neće svako poželeti da ga kupi. Zbog toga definišite vašu demografsku grupu i pametno iskoristite medije na raspolaganju kako bi do nje doprli. Na primer, ukoliko prodajete dijetalne proizvode, vaša će ciljna grupa biti potencijalno žene, starosne dobi od 25 do 55 godina, koje imaju deset i više kilograma viška. Tada treba da se oglasite i u ženskim časopisima ili “ženskim” televizijskim i radio programima. Pokušaj da se svima dodvorite neće uroditi plodom.

Nepostojanje jasne i konzistentne marketinške poruke

Vi želite da vaša ciljna grupa uvek zna šta radite ili prodajete, bez obzira gde vide vaše ime; vi želite da vas prepoznaju! Celokupan marketing material, oglasi i promocije moraju uvek odražavati identičnu poruku i izgled. Ova konzistentnost kroz medije vam pomaže da bolje iskoristite svoj marketing budžet imajući u vidu da se poruka pojačava svakim sledećim pojavljivanjem u medijima koja koristite za reklamu.

Verovanje da će se vaš proizvod prodavati sam od sebe

Mnoge kompanije prave elementarnu grešku misleći da je njihov proizvod toliko dobar i toliko drugačiji od ostalih, konkurentskih, da nema potrebe da ga reklamiraju. Potencijalne mušterije međutim, neće znati koliko je sjajan vaš proizvod , čak neće znati ni da postoji ukoliko im vi to ne saopštite. Preporuke vas mogu dovesti samo donekle. Ukoliko želite da prodajete, potrebna vam je reklama i marketing.

Nejasno definisanje prednosti proizvoda

Današnje tržište se konstantno menja, a konkurencija je velika. Na primer, ako vam je potreban prašak za pranje rublja, na tržištu ćete pronaći širok spektar različitih brendova od kojih samo treba da izaberete. Ali, kako izabrati? Nešto mora da vam privuče pažnju, nešto što će vas podstaći da izaberete npr. XX umesto YY. Definisanje jedinstene prodajne ponude vašeg proizvoda će pomoći ciljnoj grupi da vas razlikuje od konkurenata. Ugradite ovu specifičnost u vaš marketing plan i strategiju kako bi  doprli do “vaših” klijenata.

Nerazlikovanje medija miksa

Koliko do pre nekoliko godina, mogli smo da dopremo čak do 80 procenata ukupne populacije jednostavnim reklamiranjem na tri glavna TV kanala. Današnji gledaoci, međutim, imaju na raspolaganju na desetine kanala, plus satelitsku i kablovsku televiziju, ne zaboravljajući na radio i Internet.

Nerazumevanje vrednosti životnog veka mušterija

Ukoliko uspete da pridobijete mušteriju koja će vam ostati verna celog svog života, vrednost te mušterije se uvećava. Ukoliko imate klijenta koji će na kupovinu vaših proizvoda ili usluga potošiti 10.000 evra godišnje, tokom dvadeset godina vernosti vašoj kompaniji, taj isti klijent će vam potencijalno doneti 200.000 evra. Koliko je onda vredna investicija u pridobijanje tog klijenta? Ako uložite deset procenata ili 20.000 evra kako bi ste ga pridobili, vratiće vam se u proporciji deset na jedan!

Zanemarivanje važnosti nastavljanja veze sa klijentima

Programi nastavljanja saradnje sa klijentima donose dodatni prihod vašem poslovanju. Na primer, ako nekome putem televizije prodate kozmetičke proizvode, zanimljiv način nastavljanja uspostavljene veze bio bi njihovo uključivanje u kontinuirani program kupovine kojim bi im vi, po unapred dogovorenom rasporedu, dostavljali željene proizvode i automatski naplaćivali putem kreditne kartice. Ovakav program vam omogućava dodatni prihod  i negovanje odnosa sa klijentom.

Nepostojanje dodatne prodaje

Dodatna prodaja znači korišćenje prilike za prodajom u cilju povećanja prihoda dodavanjem dodatnih, sličnih ili relevantnih proizvoda na kupovinu klijenta. Na primer, dodavanje pomfrita na narudžbinu u restoranu brze hrane, ili prodavanje dodatnih artikala, kao što je šiberdah pri kupovini automobila.

Štampa