Definisanje uloga, međusobnih odnosa i odgovornosti - ključ uspešnog rukovođenja

Liderstvo je u tesnoj vezi s ljudima. Dakle, ako se tiče ljudi, mora da postoji i neki način sistematičnog povećanja njegove uspešnosti. Pri tom, ne mislimo samo na ljude na poslu, već i na vašu porodicu.

Kao u svim pothvatima vrednim truda, i za ovaj je neophodno postojanje plana. U ovom slučaju, plan znači postavljanje tri značajna pitanja u vezi sa ljudima: „Koje su moje uloge?“ „Koji odnosi su najvažniji u svakoj od ovih uloga?“ i „Koje su odgovornosti koje idu uz svaki od tih odnosa?“

Dakle, kao prvo, Koje su moje uloge? Svako od nas ima više ili manje uloga u životu. Možda imate ulogu šefa ili ulogu zaposlenog. A možda imate obe! Možda ste supruga ili muž, otac ili majka. Koje god da su vaše ključne uloge, napišite ih na levoj strani jednog papira i između njih ostavite nešto prostora.

Razmišljajte minut ili dva o tim ulogama. Svaka uloga sadrži u sebi jedan, za nju najvažniji, međuljudski odnos. Recimo, ako ste zaposleni, imate menadžera, supervizora ili izvršnog direktora kome podnosite izveštaje. To je za vas ključan odnos. Tu je, možda, i nekoliko saradnika koji su s vama u timu, pa su onda i vaši međusobni odnosi ključni. Ne stavljajte na ovaj spisak sve od reda u kompaniji, već izaberite samo najvažnije. Ključne odnose upišite desno od svake od nabrojanih ključnih uloga. Postarajte se da ostavite još mesta na papiru desno od navedenih odnosa, jer ima još dosta toga što treba da se uradi!

Leadership Impact

Evo i primera: jedna od mojih uloga je i uloga majke i ključni odnos za mene je veza koju imam sa svojim ćerkama. Zapisaću njihova imena desno od moje uloge „majke“. Nije mnogo komplikovano, zar ne?

Treća oblast na koju treba da obratite pažnju u ovoj vežbi su odgovornosti koje idu u korak sa svakim od ovih odnosa. Razmislite malo o tome. Šta je svakoj od ovih osoba potrebno od vas, da bi sami postali uspešniji? Ukoliko ste šef i ako je ključni odnos koji imate na umu odnos sa zaposlenima koji su vam direktno podređeni, to bi mogla biti komunikacija. Može biti i pružanje podrške, ohrabrenja ili redovni nedeljni termini za davanje fidbeka.  U ulozi oca, u obzir morate da uzmete uzrast deteta – sedmogodišnjaku treba mnogo više pažnje i vremena nego osamnaestogodišnjaku; takođe, aktivnosti kojima se zajednički bavite biće znatno različite. Kakve god da su ključne odgovornosti, kako razmišljate o njima tako ih zapisujte desno, pored odnosa koje ste nabrojali.

Sada pred sobom imate gotovu tabelu! Finalni korak je preuzimanje izlistanih odgovornosti i odvajanje vremena za njihovo ispunjenje. Još nešto: kada definišete svoje uloge, ključne odnose u svakoj od njih i vaše odgovornosti u svakom odnosu, dobićete spisak nekih od najvažnijih aktivnosti kojima u svom životu treba da se posvetite. Odvajajući za njih potrebno vreme, učinićete osobe koje su vam važne - uspešnijim. I još više od toga: vreme koje im posvetite, zalečiće povređena osećanja i ponos, izgladiti nesporazume i pospešiti međusobne interakcije. Otkrićete da se bolje slažete sa vama ključnim ljudima i da je kriznih situacija sve manje.

A zar to nije suština liderstva – učiniti druge uspešnijima?  

Štampa