Tip lidera i sudbina tima

„A (uspeh) = X (rad) + Y (igra) + Z (drži usta zatvorenim)“

Ovo je rekao Albert Einstein.

„Menadžment radi unutar sistema; liderstvo radi na sistemu.“

A, ovo je rekao Stephen R Covey.

Tip lidera i sudbina tima

Diktator

 

Diktator sanja o pobedi. On posao doživljava kao bitku, a sebe kao Julija Cezara. Tipično je egocentričan, samouveren i podstaknut izazovom. Njegov ga stil čini suviše takmičarski nastrojenim, preozbiljnim, temperamentnim i dogmatičnim. Ovo sužava njegove vidike, zatvara mogućnosti u izboru, i otežava odnose sa članovima tima. Pristup Diktatora timu je „radi kako ti kažem“. Dominantan po prirodi, on je cepidlaka koji nalazi greške i propušta da uvidi prave kvalitete unutar tima. Iz istog razloga ne uključuje u tim ljude koji bi mogli da  daju pozitivan doprinos.

Njegov stil komunikacije je „Slušaj me šta ti govorim“ a govor tela kaže „Povinuj se“. Postavlja sebe u centar kontrole i zahteva od članova tima da mu stalno donose izveštaje. Sebe vidi kao motivatora jer stalno priča o uspehu, ali je u stvari dikatator koji ne inspiriše iskrenu lojalnost tima. Karakteristike Diktatora posebno dolaze do izražaja  u situacijama kada se traži kreativno razmišljanje. Njegova tendencija da pronalazi greške i „Da, ali …“ odgovori, ubijaju svaku diskusiju i sprečavaju pojavljivanje originalnih ideja.

Bilo kako bilo, on nema vremena za isprazne razgovore, jer je u hitnom pohodu na rešenja. Ovaj jednostrani pristup obeshrabruje promene, ograničava razmišljanje i vodi tim iz jednog u drugi ćorsokak. Možda mislite da je planiranje jača strana Diktatora,  i gle, on je zaista prvi da objavi „Evo ga plan!“. Problem je što je plan toliko usko fokusiran na zadatak koji se obavlja da je krupni plan nemoguće sagledati.  Pošto je okrenut ka akciji, on ne koristi vreme da bi sagledao  željeni ishod, proverio i razmislio o alternativama, postavi strategiju, ugradi blagovremene preglede i provere ili efektivno iskoristi resurse. On samo hoće da „završi posao“.

U svojoj žurbi on za sobom ostavlja i zaboravlja sredstva koja su mu potrebna da bi posao stvarno i završio - svoj tim. Obzirom da nema poverenja i kritički je nastrojem spram sposobnosti članova tima, on izbegava delegiranje i sve pokušava da sam sve završi , poveravajući ostalima trivijalne i beznačajne zadatke. Kao rezultat, uskoro se zaglibljuje u blatu svojih loših odluka i tako ostaje sam urlajući bespomoćno u svojoj frustraciji. Suština propasti ovakvog lidera je u njegovom pokušaju da silom natera tim da radi pod njegovom komandom. U njegovom timu nisu upostavljene veze međusobnog poštovanja koje bi oslobodile latentnu energiju tima kao celine.

 

Slabić


Slabić sanja o danu kada će ga neko osloboditi dužnosti za koju očigledno nikada i nije bio spreman. Pun sumnje u samog sebe, njegov instikt mu govori da se povuče iz donošenja odluka i rešavanja problema. Njegov uzor može biti Poncije Pilat. Po prirodi nije sklon avanturama pa ni takmičenju. Najiskrenije, dosadan je. Slabić kaže svom timu „radi šta želiš“ sa tonom nezainteresovanosti koja dolazi iz želje da se izbegne odgovornost.  On je posmatrač sa strane, pun nepoverenja i straha. Ukoliko tim donese grupnu odluku, malo je verovatno da će joj se suprotstaviti ili je dovesti u pitanje – jednostavno će se povući.

On je pesimista koji oseća sve probleme na svojim plećima. Njegov govor tela kaže :“Ostavite me na miru“. Kada je pozvan da se obrati timu, ne može da privuče pažnju. Uobičajeno ponašanje na sastanku je žamor i ćaskanje dok nesrećni Lider stoji u sred te zbrke i tiho pita „Sluša li neko?“ Ne maštovit i uskogrudan po prirodi, Slabić jne nesposoban da podstakne kreativnost u timu. Suočen sa idejom ili sugestijom, njegov klasičan odgovor bi bio „Pa, ….“ i to bi bio kraj. Pošto izbegava da se posvećuje bilo čemu, izbegava i da donosi odluke ili prateća rešenja. Kako nema snage ni odlučnosti da postavi spopstveni plan, niti vrednan odnos sa članovimna tima koji bi mu omogućio da se nadograde jedni na druge, Slabić se sve vreme nada da će se neko čudo dogoditi i sve se tako rešiti samo od sebe.

Istina je da čak i postojanje već gotovog plana ne bi spasilo ovog lidera i njegov tim. Paralisan rokovima, on beži u odlaganje, razvlačenje, mrzeći podjednako i rešenja i akciju. Njegova mogućnost da delgira unutar tima je eliminisana jer ga članovi niti poštuju niti mu veruju da bi bilo kakv zadatk od njega prihvatili. Suština propasti ovog lidera je u napuštanju tima koji ga je mogao mogao spasiti od konsekvenci lične nekompetentnosti.

 

Fasilitator

 

Fasilitator sanja o mogućnostima. Njegov uzor je Sokrat, filozof-istraživač. On je samosvesan, otvoren i spreman da uči. Njegov stil mu pomaže da ostane objektivan i konzistentan u ophođenju sa drugima. Stav mu je veseo i prirodno optimističan. Pristup radu sa timom je participativan – „Kako da rešimo ovaj problem?“ Na sebe preuzima ulogu coach-a podstičući članove tima da daju svoj maksimum. On u tim veruje i poštuje njegove sposobnosti. Iz svog tima izvlači najbolje putem ohrabrenja i priznanja. Svojim prisustvom on ujedinjuje tim.

Njegov stil komunikacije je „Slušam vas“. Članovi tima su ohrabreni da se upuštaju u diskusije, dok se lider stara da svako učestvuje.  Fasilitator govori o mogućnostima i daje mnogo neverbalnih signala podrške i pohvale. Njegov otvoren pristup resavanju problema stimuliše kretivno razmišljanje u grupi koja se ne plaši da izloži čak i na izgled sulude ideje. Svojim „Da, i ...“ odgovorima, on pomaže timu da razvije ideje i neosetno ih vodi zajedničkom donošenju rešenja.

Fasilitator aktivno učestvuje u planiranju. „Hajde da napravimo plan“, predlaže. On shvata da tim mora da oseća i prihvata odluke i planove kao svoje, ako hoće da ih efektivno sprovede u delo. On se stara da su resursi pravilno raspoređeni a timski napor koordinisan.

U samom radu, on aktivno učestvuje, dozvoljava da ga drugi vode u zavisnosti od okolnosti. Fasilitator ima puno poverenja u sebe i svoj tim što mu omogućava da bez problema delegira čak i važne zadatke onim članovima tima koji su za tu vrstu zadatka najpogodniji. Njegova posebna funkcija je uloga čuvara vizije, onoga koji uvek drži oko na celini a prst na pulsu vremena, vodeći tim ka cilju u skladu sa rokovima. Ključ uspeha fasilitatora je negovanje timske kulture, integrisanje grupe tako da funcioniše jednodušno u atmosferi uzajamnog poštovanja.

Štampa