Menadžerski priručnik za stvaranje loših radnika

Menadžerima se konstantno govori šta treba da rade da bi postigli uspeh. Mi vam nasuprot tome, dajemo sugestije za rukovođenje,  koje vam ako ih dosledno primenite, garantuju da će dobri radnici biti opstruirani, dok će se istaći najgori među istinskim mediokritetima, a vaše poslovanje postati solidna noćna mora. Pa ko voli – nek izvoli!

Menadžerski priručnik

  • Nemojte podučavati članove osoblja kako da vode unutrašnju politiku.

Kad zaposleni profesionalci pomisle da ih „politika“ sprečava u napredovanju, nemojte da ih razuverite. Pomažući im da ostanu neupućeni u ono što se stvarno dešava u organizaciji, osiguraćete da nikad ne budu u mogućnosti da u potpunosti doprinose. Nakon svega, i vi ste morali da naučite kako da upravljate političkom scenom, a niko vam nije pomagao!

  • Pružajte nejasne poruke kad god je to moguće.

Uposlite najbolje profesionalce koje možete da nađete, a onda ih ignorišite. Nemojte da jačate njihove dobre osobine, ni da ih uputite kad pokažu slabost, niti da ih pripremite za teškoće sa kojima će se suočavati radeći sa klijentima. Gledajući vas u akciji, poštovaće vašu sposobnost da se nosite sa poslom i izgubiće poverenje u sopstvene veštine.

Pohvalite njihove veštine, ali potom u potpunosti prepravite sve njihove dopise i izveštaje. Zbunite ih u pogledu razlike između korektnog sadržaja i kvaliteta pismenosti; nemojte objašnjavati da ono što deluje kao da su stilske korekcije, u stvari su promene sadržaja. Kad vaše osoblje konačno shvati da loše piše, mogu da troše silno vreme ljuteći se na vas i konstruktivno insistirajući na tome da je „Pisanje – pisanje, a sadržaj je sadržaj. Menjanje mog stila nije fer.“

Pohvalite ono što je odlično i kvalitetno, ali nagradite konformizam. Kada članovi osoblja predlože alternativnu metodu ili ospore standardnu radnu proceduru, ignorišite ih. Bistri profesionalci uče kako da ne predlažu ili ne podstiču promenu – na kraju krajeva, promena predstavlja pretnju. Pored toga, verovatno ne želite da vaše osoblje gubi vreme pronalazeći nove načine da se poboljša poslovanje.

  • Ne pružajte feedback.

Dajte im njihove zadatke, ali nemojte proveravati kako napreduju. Bez vaše pomoći, možda će otkriti novu metodologiju za izvršenje tog zadatka. Kad ne uspeju ili prekorače krajnji rok, održite im dugu lekciju i nagovestite da nemate poverenja u njih. Tada im raspodelite zadatke i sve vreme ih nadgledajte kako napreduju.

Kada član osoblja napravi grešku, posebno neku veliku, ohrabrite ga da je ponovi time što ćete ignorisati i grešku, i njega ili nju.

Nemojte podučavati i nemojte objašnjavati zašto su neko ponašanje ili akcija bili pogrešni.

  • Nemojte vašem osoblju pružati obuku u onim veštinama koje su potrebne za uspešno obavljanje njihovih poslova.

Ignorišite osnovne veštine, metodologije i razvoj njihovih sposobnosti za rešavanje problema. I nemojte čak ni da nagovestite da li očekujete od njih da se posavetuju sa vama pre donošenja odluka, preuzimanja akcije ili razgovora sa klijentima.

  • Nemojte podržavati njihovu obuku.

Obučavajte članove vašeg osoblja često, ali nemojte da razgovarate o svrsi treninga pre nego što uzmu učešća u njemu, ili o ishodima i primenama posle treninga. Ne objašnjavajte da očekujete da se njihova ponašanja prilagode fokusu programa treninga. I, iznad svega, budite sigurni da je vaše ponašanje, kadgod je to moguće, u kontradiktornosti sa programom treninga.

Učvrstite stav da je obuka samo slobodan dan, tj. razlog da se izostane s posla, i da vam dobri programi obuke bar pružaju „nešto“ za razmišljanje.

  • Podsetite osoblje da su nesposobni.

Korigujte sve šta pišu i nemojte objašnjavati izmene. Onda će oni i dalje moći da isprobavaju nove fraze i pristupe, koji opet zahtevaju dodatne promene s vaše strane. Ovo je savršen način da utrošite vaše vreme. Čineći ovo, sigurno ćete znati više nego oni, a oni nikad neće biti spremni da budu unapređeni i da vam oduzmu posao. Dodatna korist – bićete u mogućnosti da sprečite sopstveno unapređenje pošto niko neće biti u stanju da vas zameni.

Kritikujte izbor reči u svemu što napišu i povećajte njihovu nervozu dok prezentuju stručne informacije. Podsećanje da nisu sposobni da dobro obavljaju posao, povećava njihovu neugodnost, naročito dok rade sa kupcem ili klijentima.

Podstičite ih i da izvlače informacije od drugih sektora i profesionalaca, ali nemojte objašnjavati kako da dođu do tih informacija. Sakupljanje nepotrebnih informacija ponovo će ih uveriti da su bezuspešni, posebno kada ste već dobili potrebne informacije iz pravog izvora.

  • Podsetite članove osoblja koliko vam je važno da ocenite njihov rad time što ćete to nekoliko puta odlagati.

Nemojte kopirati zaposlenima važnu korespodenciju i davati im informacije tipa „treba da znaš“ (kao što ste već konstatovali). Ovo pomaže da se udeo neugodnosti poveća.

Štampa